Geschiedenis

De Haagse locatie voor inspiratie sinds 1877

Het Toussainthuis biedt een hoogwaardige locatie gelegen naast de tuinen van het Paleis Noordeinde. Wij helpen u graag bij de organisatie van een bijeenkomst en u bent van harte welkom voor een rondleiding op deze prachtige locatie.

1877 | Invloedrijke bewoners

Het historische Toussainthuis dankt haar naam aan de beroemde schrijfster Anna Louise Bosboom-Toussaint (1812-1886). Zij woonde en werkte hier vanaf 1877 met haar echtgenoot, de beroemde kunstschilder Johannes Bosboom (1814-1891). In haar schrijfkamer, gelegen in het bovenhuis, werden talloze boeken geschreven terwijl in het atelier, op de begaande grond, vele meesterwerken werden geschilderd en beroemde kunstenaars, waaronder Willem Mesdag, het atelier bezochten.

1923 | Dansschool Constandse

Na het vertrek van het ‘uitleenbureau’ werd het huis in 1923 in gebruik genomen door de heer Constandse, die de moed had een voor die tijd een zeer gedurfd fenomeen als een dansschool op te richten. Het Dansinstituut Constandse was voor maar liefst zeventig jaar lang een begrip in Den Haag en fungeerde als ontmoetingsplaats voor jong en oud. Talloze huwelijken hebben hun oorsprong gevonden tijdens de danslessen in Het Toussainthuis.

1911 | Openbare Bibliotheek

Vanaf begin 1911 was in Het Toussainthuis de voorloper van de Openbare Bibliotheek gevestigd. In de leeszaal was ruimte voor ongeveer 75 lezers en een opzichter bewaakte de orde. Vaste klant was prinses Wilhelmina, zij groeide op in het tegenover gelegen Paleis Noordeinde. Het concept van het ‘uitleenbureau’ bleek een succes en daarom werd in 1922 besloten om de bibliotheek te verhuizen naar het aangrenzende pand gelegen aan de Bilderdijkstraat.

1994 | Theater Toussaint

Sinds begin jaren negentig was het huis in gebruik als ’theater restaurant Toussaint’. Tijdens een diner konden de gasten genieten van optredens en muziek, welke op het podium werden opgevoerd. Rond 2009 werden deze activiteiten gestaakt en vanaf 2010 tot 2016 kreeg het historische huis te maken met een periode van leegstand en verval. Na een langdurige renovatie is het sinds kort weer mogelijkheid om op deze bijzondere locatie op hoogwaardige wijze samen te komen.